De Voorhaven ligt in de Gentse wijk Muide-Meulestede, en is de best bewaarde 19de eeuwse haven van Europa. En het grootste beschermde stadsgezicht van de Stad Gent met 15 geklasseerde monumenten.

De Voorhaven werd gebouwd tussen 1882 en 1890 onder leiding van stadsingenieur Emile Braun, de later populaire burgemeester van Gent.  Met de hypermoderne en erg compacte Voorhaven verdubbelde hij de capaciteit van de Gentse haven. 

Op de (spijtige) afbraak van de loodsen 21 (1985) en 24 (1990) na is de Voorhaven vandaag nog vrijwel intact.

Reden genoeg voor vzw De Voorhaven om deze parel van industriële archeologie toekomstgericht verder te helpen ontwikkelen, met veel respect voor het erfgoed, zodat elke Gentenaar oprecht fier kan zijn op haar of zijn Voorhaven.

Wil je ons helpen? Steun onze activiteiten en word voor 5 euro lid!

Open Monumentendag 2018

9 september 2018, 10:30 - 18:00 uur

LOODS 20 (Kopenhagenstraat/Terneuzenlaan)

Werfbezoek LOODS 23, bezoek de 'Microloft' in LOODS 20 en ga 21 meter de hoogte in!

Lees meer

De Voorhaven volgens de bewoners

Samen met buurtbewoners en experten in stedenbouw ontwikkelden we een masterplan voor De Voorhaven. Te ambitieus zegt de Stad Gent. Maar wij vinden ons 12-puntenplan zeker niet te veel gevraagd voor deze mooie wijk. Download ons plan hier.

Lees meer

Kiest de stad Gent voor een kaaioorlog aan De Voorhaven?

Persbericht 19 juni 2018

10 jaar geleden woedde er aan de Voorhaven al de kasseienoorlog. Wil Filip Watteeuw dit nog eens overdoen? Gisteren legde de rechter de werken van de Stad Gent stil.

Lees meer